Ύποπτη «αξιοποίηση» με ανύπαρκτη υποδομή

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ
                                                                                      

10/04/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.     

  
Θέμα: «Ύποπτη «αξιοποίηση» με ανύπαρκτη υποδομή»

Στις πρόσφατες δηλώσεις του για το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης  «Αντώνης Τρίτσης», ο Υπουργός κ. Σουφλιάς  διαπίστωνε ότι «δεν ήταν αποτελεσματικές οι οποιεσδήποτε προσπάθειες για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, που θα εξασφάλιζαν, όπως προβλεπόταν από την αρχή, την αυτοχρηματοδότηση της συντήρησης και της καλής λειτουργίας του». Ο κ. Σουφλιάς συνέχιζε λέγοντας ότι «η χρηματοδότηση πρέπει να εξασφαλίζεται και από την ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως η αξιοποίηση του αγροκτήματος και των κτισμάτων του Πάρκου και άλλων». 
Το Π.Δ. 184 (18/07/2002) ορίζει ότι η ετήσια δαπάνη επί του προϋπολογισμού του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου ανέρχεται στα 977.256 ευρώ. Πουθενά δεν γίνεται αναφορά σε εξολοκλήρου αυτοχρηματοδότηση του Πάρκου. Μάλιστα, ως προς τους πόρους του, εκτός των άλλων, ορίζονται οικονομικές επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όχι μόνο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε αλλά και  άλλων Υπουργείων. Η βαρύτητα δίνεται όχι στην αυτοχρηματοδότηση του  Πάρκου («τυχόν κέρδη από τις όποιες δραστηριότητες» αναφέρεται στο Π.Δ.) αλλά στην κρατική μέριμνα.
Επιπλέον, με την απόφαση αρ. 9069 (26/02/2004), το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. προβλέπει 36 θέσεις για τακτικό προσωπικό αορίστου χρόνου, 1 θέση για προσωπικό επί θητεία-επιστημονικό προσωπικό και 30 θέσεις για έκτακτο-εποχιακό προσωπικό. Η σημερινή πραγματικότητα είναι πως  στο Πάρκο εργάζονται συνολικά 5 εργαζόμενοι (που για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχουν παραμείνει απλήρωτοι διότι ο Οργανισμός δεν διέθετε τα χρήματα για τους μισθούς τους). Επομένως, το Πάρκο σήμερα δεν διαθέτει το απαιτούμενο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό ώστε να καταστεί δυνατό να απορροφηθούν τα χρήματα που εξαγγέλθηκε ότι θα δοθούν. Σημειωτέον ότι δεν διαθέτει ούτε λογιστήριο.

Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτάται ο κ. Υπουργός
• Τι ακριβώς εννοεί όταν μιλάει για «αξιοποίηση του αγροκτήματος και των κτισμάτων του Πάρκου και άλλων»;
• Εξαγγέλλοντας ετήσια χρηματοδότηση 400.000 ευρώ υπονοεί ότι τα υπόλοιπα 577.256 ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν με ίδια έσοδα του Πάρκου;
• Προτίθεται το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. να ενισχύσει με το απαιτούμενο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό τον Οργανισμό του Πάρκου προκειμένου να δημιουργηθούν οι υποδομές, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν σωστά τα απαιτούμενα έργα;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

        

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.