25η Μαρτίου στην Οδησσό

Οδησσός, ο τόπος απαρχής δύο εξεγέρσεων. Τον Μάρτιο του 1821 η μια, του ελληνισμού ενάντια στην τουρκοκρατία και τον Ιούνιο του 1907 η άλλη, με την ανταρσία στο θωρηκτό Ποτέμκιν ενάντια στο τσαρικό καθεστώς, ως απαρχή της μετέπειτα επανάστασης του 1917.
Εκεί βρέθηκε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ, συμμετέχοντας σε αντιπροσωπεία βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου, η οποία είχε προσκληθεί από το «Κοινωφελές Ίδρυμα Μπούμπουρα» σε σειρά εορταστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, που το Ίδρυμα διοργάνωσε από κοινού με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Οδησσό,.
Ο κ. Ψαριανός, εκπροσωπώντας το ΠΟΤΑΜΙ, παρακολούθησε τις σχετικές εκδηλώσεις που, μεταξύ άλλων, περιλάμβαναν συναυλία ελληνικής μουσικής στην Αίθουσα Φιλαρμονικής της πόλης, δοξολογία στην ελληνική εκκλησία της Αγίας Τριάδος αλλά και επίσκεψη στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, σημείο που αποτελούσε τον τόπο των κρυφών συναντήσεων ανάμεσα στους Ν. Σκουφά, Αθ. Τσακάλωφ και Εμ. Ξάνθου το 1814, με σκοπό την υποκίνηση και προετοιμασία της εξέγερσης του 1821.

Αθήνα, 27.03.2107

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη: