3 εκπαιδευτικοί για 380 μαθητές στο Ελληνικό Σαββατιάτικο Σχολείο της Στοκχόλμης

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

9/8/11

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Θέμα: «3 εκπαιδευτικοί για 380 μαθητές στο Ελληνικό Σαββατιάτικο Σχολείο της Στοκχόλμης»

Οι συνεχείς αλλαγές στους σχεδιασμούς και στα προγράμματα του Υπ. Παιδείας επί σειρά ετών και από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην ελληνόφωνη εκπαίδευση στα ελληνικά σχολεία που λειτουργούν σε διάφορες χώρες. Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Σαββατιάτικο Σχολείο της Στοκχόλμης που λειτουργεί ως πρέσβης του ελληνικού πολιτισμού για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στη διακοπή της λειτουργίας του. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι το σχολείο είχε ιδρυθεί από προσωπικό ενδιαφέρον και από το στενό περιβάλλον του Ανδρέα Παπανδρέου.

Για τη λειτουργία του, υπεύθυνος είναι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ελλήνων μαθητών Στοκχόλμης. Το Σαββατιάτικο Σχολείο, λειτουργεί ως σχολείο ελεύθερου χρόνου, δηλαδή οι μαθητές πηγαίνουν τα πρωινά στο σουηδικό σχολείο και τα Σάββατα, όσοι ζουν στη Στοκχόλμη, ή τα απογεύματα, αυτοί που ζουν στα προάστια, παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών. Φέτος έχουν εγγραφεί 380 παιδιά από το νηπιαγωγείο ως το λύκειο. Ο Δήμος της Στοκχόλμης παρέχει τις αίθουσες έναντι μιας συμβολικής αμοιβής που καλύπτεται από τις συνδρομές των γονέων. Το μόνο που χρειάζεται από το ελληνικό κράτος είναι καθηγητές για να διδάξουν τα μαθήματα του σχολείου, που είναι:

· Ελληνική γλώσσα

· Ελληνική ιστορία

· Ελληνικός πολιτισμός

· Μουσική και χορός

Την προηγούμενη σχολική χρονιά δίδασκαν στο Σχολείο 17 εκπαιδευτικοί. Για τη φετινή σχολική χρονιά, το Υπ. Παιδείας ενέκρινε 7 εκπαιδευτικούς για τη Στοκχόλμη, το οποίο ο Σύλλογος το δέχτηκε, κατανοώντας τα οικονομικά προβλήματα της πατρίδας. Όμως, λίγο πριν αρχίσουν τα μαθήματα, στις 20 Αυγούστου, ο Σύλλογος ενημερώθηκε από το Υπουργείο ότι οι 3 από τους 7 εκπαιδευτικούς παραιτήθηκαν. Μέχρι στιγμής, παρ ΄ όλες τις προσπάθειες του Συλλόγου, δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση από το Υπουργείο εάν οι 3 παραιτηθέντες εκπαιδευτικοί θα αναπληρωθούν. Από τους υπόλοιπους 4, οι 3 μόνο πήγαν στο Σαββατιάτικο σχολείο, καθώς ο τέταρτος τοποθετήθηκε σε άλλο σχολείο της Στοκχόλμης, το οποίο δημιουργήθηκε το 2009 και έχει μέσο όρο παρουσίας τα Σάββατα μόνο 18 με 20 μαθητές.

Είναι αυτονόητο ότι για τα 380 παιδιά που έχουν εγγραφεί στο Σαββατιάτικο σχολείο της Στοκχόλμης, ο αριθμός των 3 εκπαιδευτικών είναι τρομερά ανεπαρκής. Για να μην κουραστούν τα παιδιά από αυτή την κατάσταση και εγκαταλείψουν την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση, έχουν επιστρατευτεί γονείς για να τα κρατούν στις τάξεις του σχολείου, απλώς απασχολώντας τα. Αυτό επικρατεί από τις 20 Αυγούστου και ήδη υπάρχουν αποχωρήσεις παιδιών, κυρίως από γυμνάσιο και λύκειο. Αν δεν τοποθετηθούν έστω οι 7 εκπαιδευτικοί, το σχολείο δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει, πράγμα που είναι καταστροφικό για τα ελληνόπουλα και την ελληνική κοινότητα της Σουηδίας.

Με αυτά τα δεδομένα, ερωτάται η κ. υπουργός:

Τι σκοπεύετε να κάνετε για να στηρίξετε την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Στοκχόλμη;

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να καλυφθεί το κενό που υπάρχει σε Έλληνες εκπαιδευτικούς στο Σαββατιάτικο Σχολείο της Στοκχόλμης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.