Mε το παρόν σχέδιο νόμου νομιμοποιείται η παράκαμψη όλων των νόμιμων διαδικασιών

Θα μου έκανε εντύπωση αν ερχόταν ένα νομοσχέδιο υπό κανονικές συνθήκες. Κατανοώ απολύτως τους λόγους για τους οποίους έρχεται με έναν τρόπο κατεπείγοντος, διότι όλα τα νομοσχέδια τα εννέα στα δέκα τώρα που έχουμε συζητήσει είναι ή επείγοντα, ή κατεπείγοντα, η έρχονται με τροπολογίες σε διάφορες συμβάσεις εμπορικών σχέσεων με το Κουβέιτ –ας πούμε.
Είναι ένα νομοσχέδιο για να μπαλώσει όλα τα λεφτά που χάθηκαν σε τρύπιες τσέπες ή σε δειλούς και σκοτεινούς κύκλους, που δεν ξέρουμε ούτε ποιοι είναι ούτε πόσα έχει πάρει ο καθένας.
Ελπίζω στην επόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία που θα υπάρξει, να εξηγηθούν όλα και να αναλυθούν, για να καταλάβουμε πού πήγαν αυτά τα 1,6 δισεκατομμύρια, που είχε πει ο Επίτροπος πριν πολύ καιρό.
Κατανοώ απολύτως το κατεπείγον της υπόθεσης αλλά δεν κατανοώ καθόλου αυτή την προοδευτική δήθεν αριστερή Κυβέρνηση που ασχολείται κυρίως με ρουσφέτια, μπαλώματα, βολέματα και τακτοποιήσεις ημετέρων, στους οποίους, μάλιστα, φοράει και κόκκινα περιβραχιόνια λες και είναι τα ες ες.

Τέσσερα χρόνια μετά την έξαρση της προσφυγική της κρίσης, η κυβέρνηση επικαλείται και πάλι κατάστασεις εκτάκτου ανάγκης, με σκοπό, μέσω του παρόντος νομοσχεδίου, να παρατείνει, για ένα ακόμη χρόνο, τις διαδικασίες απευθείας αναθέσεων, κατά παρέκκλιση κάθε κείμενης νομοθεσίας. Το λέει κιόλας και το περιγράφει. Για τις οποίες αυτές διαδικασίες, ακόμα και η ανεξάρτητη αρχή δημοσίων συμβάσεων διατυπώνει έντονα τις ενστάσεις και διαφωνίες της.
Το ΠΟΤΑΜΙ, παρακολουθώντας το καθεστώς της αναποτελεσματικής, αδιαφανούς και χωρίς λογοδοσία διαχείρισης κονδυλίων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, είχε καταθέσει το Σεπτέμβριο ερώτηση για την οποία εκκρεμεί ακόμη μια πειστική απάντηση, όχι μια απάντηση φλου αρτιστίκ, από τα εννέα Υπουργεία στα οποία απευθύνθηκε η ερώτηση. Μια πειστική απάντηση που να δίνει ονόματα, διευθύνσεις και ποσά. Προφανώς δεν της βρίσκεται της κυβέρνησης μια τέτοια απάντηση, αντίθετα της βρίσκεται μια εύκολη διαδικασία, δέκα μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου να μας πει ότι δυστυχώς λήγει η προθεσμία οπότε ας βάλουμε το νομοσχέδιο μέσα στη βασιλόπιτα για το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου σαν χρυσό κέρμα.
Υποψιασμένοι δε σχετικά με την παράταση του καθεστώτος αυτού, το Ποτάμι, μια μέρα πριν την εισαγωγή του εν λόγω νομοσχεδίου, είχαμε ήδη αναδείξει το θέμα, καταθέτοντας σχετική ερώτηση που βασιζόταν σε δημοσιεύματα ότι έρχεται ένα τέτοιο νομοσχέδιο, που κλείνει όλες τις τρύπες και τσιμεντώνει τις ρωγμές που υπήρχαν έως τώρα στη διαχείριση των θεμάτων που αφορούν αυτό το ζήτημα.

Με το παρόν σχέδιο νόμου νομιμοποιείται η παράκαμψη όλων των νόμιμων διαδικασιών. Το λέει στην προμετωπίδα του το νομοσχέδιο, ότι είμαι ένα νομοσχέδιο υπερ επείγον, που καταργώ όλους τους νόμους, κάνω ό,τι γουστάρω εγώ, εφόσον με ψηφίσουν οι δικοί μου άνθρωποι. Το γράφει από πάνω με κεφαλαία γράμματα. Ποιος ο λόγος, λοιπόν, τώρα να καθόμαστε εδώ να αντιδικούμε και να κάνουμε ένα διάλογο; Δεν υπάρχει κανένας διάλογος.
Είχαμε τέσσερα χρόνια πίσω και έχουμε κάτι μήνες μπροστά 4, 6, 8, 9 όσο είναι. Ας τα ξαναδούμε. Ας κάνει ο Υπουργός, έστω και την τελευταία στιγμή, μια τακτική, όχι άτακτη υποχώρηση και να πει: Ας το αποσύρουμε και θα το ξανασυζητήσουμε.