Nα συναντηθούμε όλοι όσοι θέλουμε τη χώρα μας μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα

Στον απόηχο που άφησε η χθεσινή πρώτη εκδήλωση της νέας πρωτοβουλίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Ώρα αποφάσεων για ένα μεγάλο προοδευτικό κίνημα», περιστράφηκε ως επί το πλείστον η συνέντευξη που παραχώρησε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ Γρηγόρης Ψαριανός στον δημοσιογράφο Ηλία Κανέλλη, στην εκπομπή «Θα χυθεί άπλετο φως» του Ρ/Σ Αθήνα 9.84 fm.
Ο κ. Ψαριανός, ο οποίος και είχε μεταβεί επ’ αυτού στην Θεσσαλονίκη εκπροσωπώντας ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, αναφέρθηκε τόσο στην μεγάλη συμμετοχή κόσμου στην εκδήλωση αυτή, όπου σε μία αίθουσα 350 ατόμων συγκεντρώθηκαν πάνω από 650, όσο και στο περιεχόμενο των πολιτικών ομιλιών. Διευκρίνισε ότι τόσο οι βασικοί ομιλητές κ.κ. Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδης , Γ. Ραγκούσης, και Γ. Μεϊμάρογλου, αλλά και ο ίδιος ως παρεμβαίνων, εξέφρασαν την βεβαιότητα ότι η χώρα με την υπάρχουσα κυβέρνηση αλλά και με οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση αντιμνημονιακής λογικής, πρόσφορης στην δημαγωγία, στον λαϊκισμό, στον κρατισμό δεν πρόκειται να πάει πουθενά, παρά μόνο στην καταστροφή.
«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε αυτό που έκαναν οι Πορτογάλοι, οι Κύπριοι και οι Ιρλανδοί», τόνισε ο κ. Ψαριανός, ενώ επισήμανε πως οι συνομιλίες του ΠΟΤΑΜΙΟΥ με το ΠΑΣΟΚ και την κυρία Φώφη Γεννηματά διεκόπησαν με ευθύνη της ίδιας, καθόσον δεν ήθελε να τις συνεχίσει.
Ο βουλευτής διευκρίνισε πως η νέα αυτή πρωτοβουλία, που πραγματοποίησε χθες στην Θεσσαλονίκη την πρώτη από τις πέντε προγραμματισμένες εκδηλώσεις της, σκοπεύει στην δημιουργία ενός καινούριου φορέα. «Και εύχομαι να συναντηθούμε όλοι όσοι θέλουμε τη χώρα μας μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα», τόνισε ο Γρηγόρης Ψαριανός, κλείνοντας την συνέντευξη.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη:
Κυρίες και κύριοι, χθες το βράδυ, αναζητώντας τον, τον βρήκα στην Θεσσαλονίκη. Είναι αεικίνητος και εξαιρετικά δραστήριος, αλλά δεν μπορώ να ελέγξω ακριβώς τις δραστηριότητές του και δεν ξέρω τους στόχους του. Είναι ο κύριος Γρηγόρης Ψαριανός, βουλευτής στη Β΄ Αθήνας με το ΠΟΤΑΜΙ, ο οποίος παρευρέθηκε, εκπροσωπώντας το κόμμα του ασφαλώς, στο άλλο «σόου» της σοσιαλδημοκρατίας, στην …τι ήταν αυτό τώρα; Ιδρυτική διακήρυξη, ιδρυτική συγκέντρωση μιας νέας κίνησης; Στην ομιλία, τέλος πάντων, της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου, του κυρίου Γιώργου Φλωρίδη και του κυρίου Γιάννη Ραγκούση, χθες στην Θεσσαλονίκη. Μαζί μας ο κύριος Γρηγόρης Ψαριανός.

Γρ.Ψ.: Και του κυρίου Γιάννη Μεϊμάρογλου και του κυρίου Φλωρίδη, του κυρίου Ραγκούση της κυρίας Διαμαντοπούλου
Ως εκπρόσωπος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, όπως και εγώ που χαιρέτησα. Καλημέρα, καλή βδομάδα κι επειδή δεν τα ‘χουμε πει, Ηλία μου, και καλή χρονιά.
-Καλή χρονιά κε Ψαριανέ. Για πείτε μου τώρα: αυτό ήταν μία αντι-Φώφη συγκέντρωση;
Γρ.Ψ.: Καμία σχέση. Ο αρραβώνας Φώφη-Γιώργου ήταν αντισυγκέντρωση. Γιατί η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ήταν προγραμματισμένη εδώ και δεκαπέντε-είκοσι μέρες. Το ΠΟΤΑΜΙ, ως γνωστόν, έχει μία συνεχή και διαρκή επικοινωνία με αυτούς τους ανθρώπους που ήταν χθες στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή τη Διαμαντοπούλου, τον Ραγκούση και τον Φλωρίδη, αλλά και με πολλούς άλλους. Τα ονόματα είναι γνωστά, οι συναντήσεις είναι γνωστές, είναι δημοσιοποιημένες. Γίνεται ένας διαρκής διάλογος εδώ και πολύ καιρό, ο οποίος καρποφορεί σιγά σιγά και απ’ ό,τι φαίνεται, θα αποδώσει.

-Την ίδια στιγμή, κε Ψαριανέ, το ΠΟΤΑΜΙ δείχνει να φυλλοροεί. Φεύγει κόσμος.
Γρ.Ψ.: Ε, κοιτάξτε, το φεύγει κόσμος δεν λέει τίποτα. Όταν κάποιος θέλει να εξασφαλίσει την έδρα του ή την προσωπική του διάσωση ή την πολιτική του επιβίωση και είναι το μόνο που τον ενδιαφέρει, κάποια στιγμή αποκαλύπτεται. Και σου λέει ο άλλος ότι «αυτό το πράγμα δεν πάει, οι μετρήσεις το δείχνουν αυτή τη στιγμή εκτός Βουλής, άρα για να κοιτάξω εγώ πού μπορώ να τακτοποιηθώ». Είναι πολλοί άνθρωποι που σκέφτονται έτσι. Είναι πολλοί που στις 5 η ώρα το απόγευμα ανεξαρτοποιούνται και στις 8 το βράδυ πάνε στο ΠΑΣΟΚ. Μάλλον όχι στο ΠΑΣΟΚ, στην ΔΗΜΑΡ. Γιατί ο Ιλχάν Αχμέτ πήγε στην ΔΗΜΑΡ. Γράφτηκε στην ΔΗΜΑΡ και ως ΔΗΜΑΡ πήγε στην Συμπαράταξη.

Τώρα η ΔΗΜΑΡ έχει δύο βουλευτές, δηλαδή;
Γρ.Ψ.: Δυόμισι. Γιατί είναι κι ο Παπαθεοδώρου. Ο οποίος ήταν υφυπουργός της ΔΗΜΑΡ στην τρικομματική.

– Να σας πω λίγο. Ήσασταν μακριά, αλλά ξέρω ότι το παρακολουθείτε, γιατί έχετε κεραίες παντού. Το σόου Βενιζέλου μέσα στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, χάλασε λίγο, για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό που περίμενε η Φώφη, ακριβώς επειδή δημοσιοποιήθηκε κιόλας. Δηλαδή, ενώ απαγορευόταν να μπουν κάμερες, κάποια στιγμή ο κ. Βενιζέλος διεκδίκησε και μπήκαν κάμερες και μεταδόθηκε η ομιλία του. Πώς σας φάνηκε;
Γρ.Ψ.: Θα σας πω ευθέως. Η ομιλία του Β. Βενιζέλου ήταν συγκλονιστική. Ήταν εξαιρετική. Περιέγραψε τα πράγματα ακριβώς όπως είναι. Είπε τα πράγματα με τα’ όνομά τους. Δεν συμβαίνει πολύ συχνά αυτό. Και ειδικά για τον Βαγγέλη Βενιζέλο μόνο πολύ τελευταία είναι, πώς να το πω, πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λέει και αληθινά. Κάνει σκληρή αυτοκριτική και για λογαριασμό του και για λογαριασμό του κόμματός του και για λογαριασμό των κυβερνήσεων στις οποίες μετείχε ή έχει μετάσχει. Αυτά που είπε, εγώ τα άκουσα καθ’ οδόν και υπό βροχή μέσα στο αυτοκίνητο αρκετές ώρες αργότερα. Και πραγματικά ταράχτηκα και εγώ και οι συνεπιβάτες μου. Όμως, θέλω να πω πως αυτή η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ήταν εξαιρετική και με πάρα πολύ κόσμο. Σε μία αίθουσα χωρητικότητας 350 ατόμων στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, ήταν πάνω από 650 καταμετρημένοι, οι οποίοι συμπλήρωναν χαρτάκια, δίναν στοιχεία με το όνομα και το τηλέφωνό τους. Ήταν άνθρωποι όλων των ηλικιών. Στην πλειοψηφία ήταν άνω των 40 ετών, αλλά μου έκανε εντύπωση ότι ήταν και 50-60 νέοι άνθρωποι κάτω από 40 και μέχρι τα 20 με 22. Σ’ αυτές τις ηλικίες, ξέρετε, δεν πηγαίνουν. Μόνο οργανωμένοι σε νεολαίες ή άτομα που έχουν κάποια τακτοποίηση κομματική και επαγγελματική προστρέχουν.

-Να υποθέσω ότι ναυάγησαν οι συζητήσεις του ΠΟΤΑΜΙΟΥ με την ΔΗΜΑΡ και με την Φώφη Γεννηματά και τις κινήσεις για την σοσιαλδημοκρατία…
Γρ.Ψ.: Η Φώφη Γεννηματά δεν θέλησε να τις συνεχίσει. Τις διέκοψε.

-Μάλιστα. Και να εικάσω ότι πλέον και το ΠΟΤΑΜΙ, ως μία συνιστώσα, θα διεκδικήσει τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ , της Σοσιαλιστικής Παράταξης, η οποία φαίνεται ότι σε οποιαδήποτε συγκυρία προκύψει θα έχει δύο κομματικές εκπροσωπήσεις;
Γρ.Ψ.: Θα σας πω: Δεν μιλάω για σοσιαλδημοκρατία μόνο και δεν μιλάω για κεντροαριστερά μόνο. Εντάξει, πώς αλλιώς μεν να το περιγράψεις, ωστόσο δεν μου αρέσουν οι λέξεις αυτές. Να μην σας πω τώρα διάφορους σοσιαλδημοκράτες Ευρωπαίους οι οποίοι δεν μου είναι ιδιαίτερα συμπαθείς. Ξέρω μάλιστα σοσιαλιστές Ιταλούς και Γάλλους, κατά καιρούς, οι οποίοι μου είναι ιδιαιτέρως απεχθείς και δεν μου λένε τίποτα. Άλλοι είναι πολύ δεξιότεροι απ’ ότι πρέπει, άλλοι είναι πολύ «λαμογιότεροι» απ’ ότι θα μπορούσαν. Επίσης, και το ίδιο το «κεντροαριστερά» δεν μ’ αρέσει. Πώς αλλιώς να το πούμε; Ας πούμε του Προοδευτικού Μεταρρυθμιστικού Κέντρου. Του μεσαίου χώρου. Δεν βρίσκω λέξη. Θα τη βρούμε τη λέξη. Πάντως, πρέπει να εκφραστεί ενιαία. Σε έναν ενιαίο φορέα. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Γι’ αυτό το πράγμα δουλεύω και πασχίζω από την ΔΗΜΑΡ, από τους 58 που συμμετείχα ενθέρμως στις έξι μεγάλες εκδηλώσεις τους. Από το ΑΚΡΟΠΟΛ και σε όλες τις μεταγενέστερες: στο Περιστέρι, στην Κηφισιά, παντού. Και μετά και στο ΠΟΤΑΜΙ. Το ΠΟΤΑΜΙ έχει ιδρυτική του διακήρυξη. Μέσα στα πέντε πρώτα πράγματα που λέει , ακριβώς τρία χρόνια πριν, λέει ότι συγκροτείται για να βοηθήσει στην ενοποίηση του μεσαίου χώρου. Αυτή η διαδικασία και ο διάλογος με τους τρεις, και όχι μόνο με τους τρεις αλλά και με αρκετούς άλλους και όχι μόνο πρώην υπουργούς ή πρώην στελέχη, είναι πάρα πολλοί άνθρωποι που είναι αποστασιοποιημένοι, που είναι σε απόγνωση. Αυτός ο διάλογος έχει ξεκινήσει από το ΠΟΤΑΜΙ εδώ και πολύ καιρό και οι πέντε πρώτες εκδηλώσεις είναι αυτές. Η μία είναι η χθεσινή της Θεσσαλονίκης.

-Ξέρετε γιατί προκύπτει μία ερώτηση; Γιατί , διαβάζω μεν στα ρεπορτάζ ότι η εκδήλωση ήταν πολύ ωραία, μιλούσαν για τα πραγματικά προβλήματα, ωστόσο δεν απαντήθηκε το ερώτημα, ή δεν ετέθη, ποιος συνασπισμός πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων θα κυβερνήσει τη χώρα μετά την κατάρρευση Τσίπρα.
Γρ.Ψ.: Ελέχθη. Στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ελέχθη σαφέστατα από όλους. Και από τη Διαμαντοπούλου και από τον Ραγκούση και από τον Φλωρίδη και από τον Μεϊμάρογλου και από εμένα: ότι δεν μπορεί να πάει πουθενά η χώρα, ή μάλλον μπορεί να πάει στην καταστροφή με την υπάρχουσα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝεξΕΛ, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη κυβέρνησης τέτοιας αντιμνημονιακής λογικής, πρόσφορης στην δημαγωγία, στον λαϊκισμό, στον κρατισμό και στις παλαιοκομματικές μέθοδες – που λέγαμε και παλιά στην αριστερά – δεν πρόκειται να πάει πουθενά τη χώρα παρά μόνο στην καταστροφή. Δηλαδή πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε αυτό που έκαναν οι Πορτογάλοι, οι Κύπριοι και οι Ιρλανδοί.

-Κατάλαβα. Κύριε Ψαριανέ. Δεν έχουμε όμως άλλο χρόνο. Η τελευταία ερώτηση, απαντιέται μονολεκτικά: η κίνηση αυτή, η οποία είχε χθες την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, πηγαίνει για καινούριο κόμμα;
Γρ.Ψ.: Πηγαίνει για καινούριο φορέα. Και εύχομαι να συναντηθούμε όλοι όσοι θέλουμε τη χώρα μας μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Τελεία.
-Κύριε Ψαριανέ, ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλημέρα.
Γρ.Ψ.: Να είστε καλά