SOS για την κτηνωδία εναντίον σπάνιων αρπακτικών πουλιών

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις όπως η WWF Hellas, o Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς- Λευκίμης-Σουφλίου, o Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Θάσου και η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, μετά από καταγραφή σειράς απεχθών περιστατικών θανάτου σπάνιων αρπακτικών πουλιών και άλλων ζώων από δηλητηριασμένα δολώματα σε Ροδόπη, Έβρο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Σε κάποιους από τους τόπους που σημειώθηκαν τα περιστατικά δολοφονίας των άτυχων ζώων, βρέθηκαν μέχρι και κάψουλες κυανίου που είναι εξαιρετικά τοξικές και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο και την δημόσια υγεία. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Β΄ Αθηνών Γρηγόρης Ψαριανός, με ερώτησή του στον Υπουργό Περιβάλλοντος, ζητά να πληροφορηθεί εάν έχουν εκπονηθεί τοπικά σχέδια δράσης για τις εν λόγω περιοχές, κάτι που προβλέπεται από πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, ποιες υπηρεσίες είναι αρμόδιες αλλά και τι εν πάση περιπτώσει προτίθεται να πράξει ο Υπουργός για να επισπευσθεί η ριζική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «Αύξηση των Κρουσμάτων Δηλητηρίασης Αρπακτικών Πουλιών»

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, τους τελευταίους δύο μήνες σπάνια αρπακτικά πουλιά βρέθηκαν νεκρά στη Μάνη, στη Ροδόπη και στον Έβρο από δηλητηριασμένα δολώματα.
Συγκεκριμένα, στις 16 Φεβρουαρίου, μέλη της Εταιρείας βρήκαν νεκρό στη Λακωνική Μάνη, ύστερα από δηλητηρίαση με δόλωμα, σπάνιο μαυρόγυπα, ο οποίος, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, θεωρείται κινδυνεύον είδος. Επίσης, ένας μαυρόγυπας και ένας χρυσαετός βρέθηκαν νεκροί κοντά στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς, και στις 15 Μαρτίου η ομάδα του WWF, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις φωλιές των Όρνιων στα Θρακικά Μετέωρα, εντόπισε στο χωριό Εύθυμο, δίπλα σε μια στάνη, ένα νεκρό, μισοφαγωμένο άλογο και σε πολύ κοντινή απόσταση μια νεκρή αλεπού, ένα κοράκι και ένα νεκρό όρνιο.
Το γεγονός ότι ολόκληρο πτώμα αλόγου χρησιμοποιήθηκε ως δόλωμα, το αναδεικνύει ως ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στην Θράκη τα τελευταία έξι χρόνια, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τα τέσσερα αναπαραγωγικά ζευγάρια όρνεων που φωλιάζουν στα Θρακικά Μετέωρα.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, στην περιοχή των Λαβάρων Έβρου, εντοπίστηκαν νεκροί, δίπλα σε ένα υπόλειμμα κατσικιού δεμένου σε θάμνο, πέντε σκύλοι, φύλακες κοπαδιού. Στο νεκρό κατσίκι βρέθηκαν 16 άθικτες και 4 σκασμένες κάψουλες κυανίου οι οποίες συλλέχθηκαν και στάλθηκαν για τοξικολογική ανάλυση. Σημειωτέο ότι οι κάψουλες κυανίου είναι εξαιρετικά τοξικά δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες), που θέτουν σε πολύ σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ακόμη, στις 26 Μαρτίου, δύο μαυρόγυπες και δύο κοράκια εντοπίστηκαν νεκρά στην Κοιλάδα του Φιλιούρι. Και οι δυο γύπες ήταν δακτυλιωμένοι και αναγνωρίστηκαν. Ο ένας ήταν άνω των 15 ετών και ο άλλος μόλις πέντε, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τον πληθυσμό του είδους στην περιοχή. Βάσει των επιτόπιων ευρημάτων, πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό θανάτωσης από δηλητηριασμένα δολώματα.

Οι αρμόδιες περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις όπως η WWF Hellas, o Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, o Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Θάσου και η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας έχουν ήδη εφιστήσει την προσοχή ώστε να υπάρξει άμεση αντίδραση των αρμόδιων αρχών για την εύρεση των ενόχων και την ενημέρωση των πολιτών, την εντατικοποίηση των δράσεων προστασίας, φύλαξης και ελέγχου για την πρόληψη και μείωση αυτών των περιστατικών και την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου σχετικά με τα Τοπικά Σχέδια Δράσης για την καταπολέμηση των δηλητηριασμένων δολωμάτων (168599/1495/27-8-2018 «Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων» – ΦΕΚ 3793Β’), με στοχευμένες και συντονισμένες τοπικά δράσεις για τον περιορισμό της δηλητηρίασης της άγριας ζωής.
Σημειώνεται δε, ότι η επιβίωση των συγκεκριμένων ειδών αρπακτικών πτηνών κρίθηκε τόσο σημαντική ώστε από το 2016 να υλοποιείται το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE Vulture (LIFE14 NAT/NL/000901) για την «Προστασία του Μαυρόγυπα και του Όρνιου στη διασυνοριακή περιοχή της ορεινής Ροδόπης». Και αυτό διότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων απειλεί άμεσα την επιβίωση των σπάνιων αρπακτικών πουλιών που συνθέτουν τη μοναδική βιοποικιλότητα της περιοχής. Στόχος του Προγράμματος είναι η εφαρμογή μέτρων διατήρησης του Μαυρόγυπα και του Όρνιου, αλλά και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τον σημαντικό ρόλο των αρπακτικών πουλιών και τις απειλές που αντιμετωπίζουν σήμερα.

Δεδομένου ότι, η συχνότητα των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι εξαιρετικά ανησυχητική, απειλώντας με εξαφάνιση ήδη επαπειλούμενα και προστατευόμενα είδη αρπακτικών πτηνών,
Δεδομένου ότι, υπάρχει πρόσφατη (από Σεπ. 2018) υπουργική απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προβλέπει την εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων Δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Έχει εκπονηθεί το προβλεπόμενο από την Υ.Α. τοπικό σχέδιο δράσης για τις υπόψη περιοχές;
2. Αν ναι, ποιες είναι οι εμπλεκόμενες στην αντιμετώπιση περιστατικών δηλητηριάσεων υπηρεσίες και φορείς και τι μέσα, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό διαθέτουν;
3. Αν όχι, που οφείλεται η καθυστέρηση και σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ο αρμόδιος υπουργός για την επίσπευση της εκπόνησής τους;