To ΠΟΤΑΜΙ είχε τις καλύτερες πολιτικές προτάσεις για την χώρα

Μέχρι και από το κρατικό ραδιόφωνο ζητήθηκε από τον βουλευτή με το ΠΟΤΑΜΙ Γρηγόρη Ψαριανό, να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την επίμαχη ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί «κλεισίματος της αριστερής του παρένθεσης».
Συγκεκριμένα, ο Γρηγόρης Ψαριανός μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ήταν μια απάντηση στις κουβέντες που είχαμε με φίλους και συντρόφους όπου συνηθίζαμε να λέμε συνέχεια “η δική μου αριστερά” και “η δική μου αριστερά”. Οπότε κάποια στιγμή σκέφτεσαι, ποια είναι σήμερα η αριστερά; ο Κουφοντίνας; ο Μαδούρο; η KGB; Ο Κιμ Γιονγκ Ουν; Μεγάλωσα με το γάλα της Αριστεράς και μάλιστα της ανανεωτικής Αριστεράς και αρνούμαι να συμπλεύσω ως αριστερός με τους ρουβίκωνες και τους κουφοντίνες.
Οπότε, βεβαίως και είμαι με τον Τσώρτσιλ. Δεν είμαι με την Λαϊκή Δημοκρατία.
Είμαι φιλελεύθερος ευρωπαίος προοδευτικός. Δεν είμαι υπέρ του άκρατου καπιταλισμού και της σφαγής των αγορών αλλά είμαι απέναντι στις λαϊκές δημοκρατίες και απέναντι σε κάποιους, υψηλά ιστάμενους σήμερα, που έλεγαν μακάρι η χώρα μας να είναι Βενεζουέλα και Αργεντινή. Υπό αυτήν την έννοια είμαι με τον Τσώρτσιλ. Και με ποιον να είμαστε; με τον Γούσια και τον Λεωνίδα Στρίγγο; Ο Τσώρτσιλ συμβολίζει την ευρωπαϊκή Ελλάδα. Και επειδή συνεχώς με ρωτάτε “και με τον Σκόμπι;” και ο Σκόμπι, βεβαίως, του Τσώρτσιλ δεν ήταν; Δεν ήταν της Μόσχας και του Μπέρια και του Ζούκοφ. Αν δεν είχε ασκηθεί αυτή η πολιτική, η χώρα θα ήταν λαϊκή δημοκρατία και εμείς τώρα που μιλάμε δεν θα ζούσαμε, θα είχαμε εκτελεστεί ή θα είμασταν στα ψυχιατρεία.

Δεν με εκφράζει η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ γι’ αυτό και αποχωρώ από το Κίνημα Αλλαγής. Το Κίνημα Αλλαγής προσπαθήσαμε να το συγκροτήσουμε πολλές δυνάμεις μαζί ως έναν νέο φορέα. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε.

Είναι αναπαλαίωση του παλιού ΠΑΣΟΚ. Θα μπορούσαμε να έχουμε τα πορτρέτα του Κίμωνα Κουλούρη, του Κατσανέβα, του Βαγγέλη Γιαννόπουλου. Λείπουν μόνο από εκεί ο Φωτόπουλος, ο Μπαλασόπουλος, οι κολλάδες κι οι καλφαγιάννηδες.

Το Κίνημα Αλλαγής επρόκειτο να αποτελέσει τον νέο φορέα του κέντρου, των εκσυγχρονιστικών, μεταρρυθμιστικών, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Αλλά ούτε ως σύναξη των έξι αρχηγών δεν κατάφερε να γίνει. Αποφασίζει η κα Γεννηματά, την οποία εκτιμώ, σέβομαι και αγαπώ, αλλά, αποφασίζει μόνης της όπως εκείνη νομίζει ή ανάλογα με το προσωπικό της περιβάλλον συμβούλων. Ουδέποτε συγκροτήθηκε αυτό το άτυπο, εξωθεσμικό συμβούλιο των έξι για να αποφασίσουν για κάποιο σημαντικό θέμα.
Η γνώμη και η πρόταση μου είναι να ανασυγκροτηθεί το ΠΟΤΑΜΙ, όχι απαραίτητα ως ΠΟΤΑΜΙ, και με τους όμορους εκσυγχρονιστικούς, μεταρρυθμιστικούς, φιλοευρωπαϊκούς χώρους και δυνάμεις να συγκροτήσουμε έναν ελληνικό-ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο, τύπου Μακρόν. Αυτό θα υποστηρίξω. Και αυτός ο μεσαίος φιλοευρωπαϊκός χώρος θα συμπλεύσει με όποιες δυνάμεις θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη χωρίς αστερίσκους και δεν την προτιμούν ως Βενεζουέλα ή Αργεντινή.

Κάποια στελέχη στο ΠΟΤΑΜΙ έχουν τρυφερές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ είμαι απέναντι στους Συριζανεξέλ, στον εθνικολαϊκισμό, σε όλο αυτό το τσιπροτεχνείο και σε όσους θέλουν να συμπλεύσουν με αυτό για να το “εξευρωπαΐσουν” και να το εξωραΐσουν. Και κάποιοι στους ΑΝΕΞΕΛ, σε αυτό το ψεκασμένο συμπούρμπουλο, κλείνουν το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα κάποιοι έχουν ήδη προσχωρήσει, όπως ακούω.
Υπάρχει μια πολιτική αναταραχή, το μεγαλύτερο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πασοκαρία κι ένα μέρος της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ.
Μπορεί να έκλεισα την αριστερή παρένθεση, αλλά, επειδή με ρωτάνε “θα πας στην δεξιά;” απαντώ “όχι βέβαια, η δεξιά είναι για τους δεξιούς”. Μετά τις εκλογές πιστεύω πως η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία και δεν θα χρειαστεί να συγκυβερνήσει με άλλες δυνάμεις, αλλά όπως και να ‘χει θα στηρίξουμε μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του πρώτου κόμματος. Μπορεί να βγει πρώτο κόμμα ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή ο Αλαβάνος. Εάν θέλουν την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να τους στηρίξουμε.
Τέλος, παραμένω στο Ποτάμι ελπίζοντας να υλοποιήσει το αρχικό του πρόγραμμα και να προτείνει αυτές τις πολιτικές που καλύτερα από όλους είχαμε περιγράψει ότι πρέπει να γίνουν για την χώρα και να στηρίξουμε όποιον θέλει την Ελλάδα στην Ευρώπη, τελεία.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ίδρυσε το ΠΟΤΑΜΙ με τις καλύτερες πολιτικές προθέσεις και προτάσεις. Βέβαια, όλοι μας και πιο πολύ ο ίδιος κάναμε σοβαρά λάθη και ίσως κάποιες στιγμές να δώσαμε την εντύπωση ότι υπάρχει μια συναλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι περιμένουμε να γίνουμε ψημένοι στη θέση των καμένων. Αυτό είναι λάθος, δεν ίσχυσε ποτέ. Όπως δεν ίσχυσε ότι είμασταν μισθοφόροι του Μπόμπολα. Άλλοι τα παίρνουν χοντρά από τους “πλουτοκράτες”.